“Hey mam, kun je zo snel mogelijk geld storten op deze rekening”
Monica Dekker is in de luren gelegd door online oplichters
“Hey mam!” Wat begon met een ogenschijnlijk onschuldig berichtje in WhatsApp, eindigde in een tranendal voor Monica Dekker. Fraudeurs wisten haar volledig voor de gek te houden en maakten haar duizenden euro's afhandig. “Je eerste instinct is toch om je zoon te helpen, niet om te twijfelen aan zijn woorden.”
Paniek nam de overhand
“Totale paniek. Ik kan het niet anders omschrijven. Mijn zoon was in de problemen en niet zo’n beetje ook. Ik kon maar aan een ding denken: we móeten hem helpen. Het was een doodnormale ochtend in het voorjaar toen de berichtjes binnenkwamen op mijn mobiel, in Whatsapp. Achteraf gezien hadden er meteen alarmbellen bij mij moeten gaan rinkelen, maar de paniek nam de overhand. Het was toen ook nog niet zo vaak in het nieuws geweest; Whatsappfraude. Je eerste instinct is toch om je zoon te helpen, niet om te twijfelen aan zijn woorden.”
Namen ontfutselen
“In het eerste appje gebruikte de fraudeurs het woord ‘mam’ op dezelfde manier als mijn zoon. Ze vroegen mij om zijn telefoonnummer te verwijderen en dit nieuwe nummer te gebruiken, omdat er een storing was bij de aanbieder van zijn telefoonabonnement. Dat heb ik klakkeloos gedaan. Vervolgens bouwden ze heel kundig het verhaal op. Ze wisten mij de naam van de vriendin van mijn zoon te ontfutselen, Femke, en gebruikten die vervolgens om het aannemelijk te maken dat we hem niet konden bellen: ‘Mam ik kan echt niet bellen anders was dat het eerste wat ik had gedaan… Ik kan de stress echt niet meer aan, maar Femke mag dit niet horen’.”
Geld voorschieten
“Ook andere details verweefden ze moeiteloos in hun relaas. Het verhaal was dat hij een aantal openstaande rekeningen vandaag moest betalen en of ik het wilde voorschieten. Hij zou het in termijnen terugbetalen. Toen ik niet meteen toehapte, voerden ze de druk op. Ik gaf namelijk aan dat ik er even over wilde nadenken. Mijn zoon kon het vervolgens ‘allemaal niet meer aan’, de geldeisers ‘zouden zo voor de deur staan’. En hij bleef zeggen dat hij ‘vanavond echt zou bellen met een uitleg’. En dan de genadeslag: ‘Kan ik op je rekenen, mam?’”
Louche figuren
“Wij hebben niet veel op onze spaarrekening staan en de 3000 euro waar hij om vroeg, hadden we niet paraat. Ik appte hem terug dat ik andere mogelijkheden zou bekijken en mijn dochter zou bellen. Vervolgens gebruikten ze haar naam ook in de appjes. Het voelde allemaal zo realistisch aan… Ik heb niet heel goed contact met mijn zoon. We bellen niet vaak en hij komt nauwelijks bij ons op bezoek. Gek genoeg droeg dat bij aan de overtuigingskracht van de berichtjes. Ik wist namelijk niet precies hoe het met hem ging. Mijn fantasie ging met mij op de loop: heeft hij contact met louche figuren? Hoe kan het nou dat hij zo in de schulden zit?”
Man niet thuis
“Nog een ongeluk bij een ongeluk was dat mijn man die ochtend niet thuis was. Hij is van nature wat argwanender en had zeker aan de telefoon gehangen, ondanks dat mijn zoon zei dat we niet moesten bellen. Ik was alleen thuis, alleen in mijn paniek. Ik ben nog een paar minuten met mijn hond gaan wandelen om even op adem te komen. Ik heb last van een hoge bloeddruk en bij stress merk ik dat mijn hart overuren maakt. Het is niet om het goed te praten, maar die kwaal werkt ook niet mee aan rustige, weloverwogen gedachten. In tranen liep ik door het parkje voor ons huis. De enige gedachte die steeds opkwam was: hoe kan ik hem helpen?”
Eerst maar uit de brand
“Eenmaal thuis belde ik huilend mijn dochter op. Zij was druk bezig met haar twee kleine zoontjes. Ze zouden net naar het park gaan, daarna boodschappen doen. Tussen de achtergrondgeluiden van haar schreeuwende kinderen door probeerde ze me gerust te stellen. Zij vond het ook raar dat hij zo plotseling aanklopte. Waarom dan bij zijn ouders, hij was juist de afgelopen jaren zo afstandelijk. Maar ja, hij heeft in het verleden ook om – weliswaar kleinere – geldbedragen gevraagd, toen hij nog studeerde. Mijn dochter vond het ook maar raar en zou haar broer die avond aan de tand voelen. Maar goed, eerst maar het bedrag overmaken om hem uit de brand te helpen…”
Fluiten naar je geld
“Een uur nadat mijn dochter het geld had overgemaakt, begonnen bij haar wél de alarmbellen te rinkelen. Ze belde me in paniek op: ‘Mam, heb je Jeroen wel écht gesproken? Of alleen maar appjes gekregen?” Helaas was het toen al te laat. Mijn schoonzoon heeft nog naar de bank gebeld, maar die gaf aan dat wij het geld zelf hadden overgemaakt, bij volle verstand. Dan kun je fluiten naar je geld. Bovendien hadden de fraudeurs meteen het geld ervan afgehaald en werd het rekeningnummer vervolgens niet meer gebruikt. Die dag heb ik wat tranen vergoten, ik was zo verdrietig. En woedend, hoe ze op mijn emoties hadden ingespeeld; ik wilde alleen maar mijn zoon helpen omdat ik veel van hem houd.”
Denk twee keer na
“Eerst schaamde ik me rot, maar al gauw hoorde ik meer verhalen van kennissen. Zelfs een gewiekste zakenman was in dezelfde val gelopen. Dat deed me iets minder dom voelen. Want naast de woede, overheerste ook het gevoel van ‘had ik maar’ en ‘waarom heb ik niet…’ Hopelijk kan ik met mijn verhaal voorkomen dat andere mensen dit overkomt. Denk twee keer na, bel diegene op om te verifiëren en vertrouw niet zomaar berichtjes van bekenden of instanties. Het is jammer dat je zo wantrouwend moet zijn, maar het is niet anders.”
Word nu lid van ActiVite Ledenorganisatie
Zelfstandig thuis blijven wonen is voor veel mensen een wens. We zijn vaak gelukkiger in onze vertrouwde omgeving. Als je ouder bent, is de combinatie wonen, zorg en welzijn heel belangrijk. Het is niet meer vanzelfsprekend dat de overheid dit regelt, daarom moeten we zelf onze verantwoordelijkheid nemen. Bij ActiVite Ledenorganisatie vind je handvatten om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, mét kwaliteit van leven. Bekijk ons aanbod aan handige cursussen en diensten.